Jak usprawnić pracę naszego mózgu – cześć 2

Jak usprawnić pracę naszego mózgu - porady dla uczniów i maturzystów (część 2)

W poprzednim numerze przekazaliśmy ważne wskazówki żywieniowe, które pomogą usprawnić pracę mózgu i układ nerwowy podczas wzmożonej nauki. Oto dalszy ciąg naszych porad.

 

 

Oto kilka porad, które pomogą usprawnić Twoją pamięć i koncentrację:

1. Nie zapomnij o warzywach i owocach. Zawierają one składniki mineralne (magnez, cynk, krzem) oraz cenne witaminy np. C, beta-karoten, kwas foliowy, a także przeciwutleniacze - związki fenolowe, flawonoidy. To one chronią neurony przed uszkodzeniem przez wolne rodniki i zabezpieczają komórki nerwowe przed degradacją, zapobiegając tym samym chorobom układu nerwowego. Podobne działanie mają przede wszystkim owoce jagodowe, seler naciowy, papryka, marchewka, oregano. Zawarta w nich luteina – przeciwutleniacz, działa na organizm przeciwzapalnie i ogranicza związaną z wiekiem utratę pamięci.

2. W trosce o szare komórki warto, aby w menu pojawiła się porcja chudego mięsa lub 2-3 plasterki wędliny. Zawierają one wit. z grupy B i wit. PP (niacynę). Jej niedobór powoduje osłabienie pamięci, kłopoty ze skupieniem uwagi oraz bezsenność. Mięso dostarcza pełnowartościowego białka (wykorzystuje się je do wytwarzania tkanki mózgowej i enzymów w mózgu), a także dobrze przyswajalnego przez organizm żelaza. Poprawia ono ukrwienie mózgu, co sprawia, że jest on lepiej odżywiany i może pracować na wyższych obrotach. Bogatym źródłem żelaza jest soja, soczewica, żółtka jaj, kasze, nasiona dyni, orzechy, migdały, suszone figi i morele, pietruszka, szczypiorek i szpinak.

3. Gorzka czekolada to świetne źródło energii dla mózgu. Cukry zawarte w czekoladzie są cukrami prostymi i podnoszą szybko poziom cukru we krwi, niestety na krótko, dlatego dobrze jest zjeść kilka kostek gorzkiej czekolady na parę minut przed egzaminem. Czekolada o zawartości miazgi kakaowej powyżej 70% ma także dużo magnezu niezbędnego do wytworzenia energii dla mózgu. Ten mikroelement poprawia pamięć i koncentrację, działa przeciwstresowo i łagodzi objawy przygnębienia. Magnez występuje również w pestkach dyni, słonecznika, migdałach, orzechach.

4. Nie zapomnij o cennych pierwiastkach cynku, potasie i fosforze. Niedobór cynku może zaburzać procesy koncentracji i zapamiętywania. Cynk jest też silnym antyoksydantem, co oznacza, że chroni układ nerwowy przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Znajdziesz go w owocach morza (ostrygi), jak również w mięsie, fasoli, kaszy gryczanej
i orzechach.
Potas poprawia dotlenienie mózgu, reguluje czynności nerwów, jego źródłem są nasiona roślin strączkowych, orzechy, pietruszka, melon, awokado, porzeczki, banany. Natomiast fosfor to składnik tkanki mózgowej, zwiększa inteligencję i poprawia nastrój.
W dużych ilościach występuję w serach, mięsie i rybach.

5. Ważne jest także picie odpowiednich ilości (około 2 litry na dobę) wody niegazowanej, która wypłukuje z organizmu toksyny i wpływa pozytywnie na zdolność koncentracji. Dieta na pamięć powinna być dodatkowo wspomagana ćwiczeniem pamięci i aktywnością fizyczną, która dotlenia mózg i usprawnia jego działanie.

6. Możesz także, wspomóc koncentrację herbatkami ziołowymi np. wyciąg z korzenia żeń-szenia, liści miłorzębu japońskiego czy też herbatką zieloną.


Wspólnota Bialska i Terespolska nr 13 02 - 08 kwietnia 2013r


Projekt i wykonanie www.agraffka.com.pl